Curiozitati despre paianjeni
Curiozitati despre paianjeni
Paienjenii sunt considerati daunatori de temut, iar cei mai multi oameni dezvolta sentimentul de frica fata de acestia (arahnofobie). Paianjenii pot fi intalniti intr-un numar destul de larg si pot avea dimensiuni variate, cel mai mic paianjen fiind Patu digua (aproximativ 0,4 mm), iar cel mai mare poate ajunge si la 2,5 cm (dimensiunea corpului). Durata de viata a acestoara este cuprinsa intre 1 si 20 de ani, iar masculii reusesc sa traiasca, in medie, doar 1 an de zile. Pe teritoriul Romaniei, paianjenii traiesc aproximativ 1-2 ani.
De mentionat este faptul ca paianjenii pot fi daunatori periculosi si pot fi letali in unele cazuri. Totusi, cei de pe teritoriul Romaniei sunt inofensivi si sunt considerati chiar beneficii in anumite circumstante. Vaduva Neagra este singura specie, de pe teritoriul tarii noastre, care poate reprezenta un pericol pentru om.
In mare parte, paianjenii sunt pasnici si nu ataca daca nu se simt amenintati. Mai degraba, micile arahnide prefera sa profite de avantajul lor, panza de paianjen, pentru a supravietui. Se recomanda ca acestia sa fie protejati in mediul lor natural, ei fiind considerati sanitari deoarece se hranesc cu alti daunatori care pot fi periculosi. Totusi, daca sunt observati in asezarile in care traiesc oameni sau animale domestice, se recomanda un proces de prevenire pentru a evita infestari masive si procese de dezinsectie ample.
Inofensivi la prima vedere, paianjenii pot sa devina periculosi daca sunt atacati, iar acestia nu vor ezita sa atace in cazul in care se simt amenintati. Muscaturile lor sunt destul de dureroare si pot provoca iritatii si mancarimi, gravitratea fiind determinata de specie si de marime. De asemenea, nici panzele pe care paianjenii le lasa in urma nu sunt prea atractive. De cele mai multe ori, panzele pot fi inestetice si pline de mizerie sau praf.
Masurile de preventie sunt mereu bine venite, iar cateva dintre acestea sunt: igienizarea locuintei, sigilarea micilor fisuri si a infiltratiilor, dar si utilizarea unor solutii anti-insecte pe care le putem achizitiona din comert. Se recomanda ca exterminarea sa fie realizata doar dupa ce toate masurile de preventie au fost luate.
In cazul unei invazii, se recomanda sa apelati la o companie profilata in servicii de tip DDD (servicii dezinsectie – servicii deratizare – servicii dezinfectie). Un aspect de retinut este capacitatea femelelor de a depune oua. Acestea pot depune pana la 3000 de oua, in functe de specie. Tot in functie de specie, dupa depunere unele femele mor.